Wiosna – czas wysiewu

Ogrodnicy na całym świecie z utęsknieniem czekają na wiosnę. Wtedy też mogą rozpocząć prace związane z wysiewem nasion do gruntu. Muszą jednak uważać, by nie zacząć wysiewu zbyt wcześnie (zimna ziemia nie pozwoli nasionom wykiełkować, istnieje ryzyko zgnicia nasion przez co nie doczekamy się plonów).

Zanim przystąpimy do siewu musimy dokładnie zapoznać się z okresem kiełkowania nasion, odpornością na niską temperaturę oraz długością okresu dojrzewania.

Na opakowaniach nasion zazwyczaj wszystkie te informacje są zawarte. Musimy je dokładnie przeanalizować a także zastanowić się w jakiej kolejności będziemy zasadzać działkę. Niektóre nasiona bowiem cechują się bardzo wysoką odpornością na niskie temperatury, inne natomiast giną przy najmniejszych przymrozkach. Wiele roślin wymaga od ogrodnika wcześniejszego wysadzenia do pojemników, a dopiero w kwietniu rozsady do gruntu.

Jeśli decydujemy się na wysiew roślin ozdobnych do pojemników możemy rozpocząć prace już od stycznia. W ciepłych, jasnych pomieszczeniach nasiona w skrzynkach będą miały idealne warunki do wzrostu. W styczniu lub początkiem lutego możemy się pokusić o wysadzenie do donic nasion heliotropu czy begonii. W późniejszych miesiącach czas przyjdzie na petunie, żeniszka, czubatkę, werbenę czy cynię.

Jeśli zamierzamy sadzić rośliny użytkowe, styczeń i luty będzie dobrym czasem na zakup nasion. Wtedy też w sklepach ogrodniczych jest największy wybór materiałów ogrodniczych.Kupując nasiona należy zwrócić uwagę na ich datę przydatności. Przeterminowane nasiona nie zagwarantują nam udanych zbiorów.

Gdy przystępujemy do wysiewu należy postępować zgodnie z zaleceniami producenta (wszystkie informacje znajdują się na opakowaniu).

Termin siewu roślin użytkowych (wysiew do pojemników):

Luty/marzec: bazylia, bób, brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i czerwona, mięta, oregano, papryka, pomidor, por, rzodkiewka, szałwia,
Kwiecień/maj: cząber, lawenda, majeranek, melisa, rozmaryn, tymianek.

Termin siewu roślin użytkowych do gruntu:

Marzec/kwiecień: bób, botwina, cebula, hyzop, groch karłowy i wysoki, kapusta, koper, pasternak, pietruszka, por, rzepa, rzodkiewka, sałata masłowa, szpinak.
Maj/czerwiec: dynia, fasola karłowa i tyczkowa, kminek, ogórek, oregano, szałwia.

W powyższym zestawieniu nie sposób ująć wszystkich roślin. Najlepszym rozwiązaniem będzie czytanie instrukcji producenta przed przystąpieniem do siewu. Pamiętajmy, że same nasiona nie gwarantują dobrych plonów. Przed siewem musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie gruntu (lub donic). Ziemia musi być nie tylko ciepła ale także dobrze nawożona i spulchniona. Jeśli gleba jest gliniasta możemy pokusić się o wymieszanie jej z ziemią kompostową. Niektóre nasiona, np marchwi i cebuli miesza się z piaskiem. Poprawia to jakość siewu.

Gdy w równych rzędach wysiejemy nasiona musimy je delikatnie przykryć ziemią. Warstwa ta nie może być zbyt gruba by nie przytłoczyła nasion powodując zbyt długi proces wzrostu. Ziemia ma przykryć nasiona by te nie traciły wody i mogły w szybkim czasie wyjść nad powierzchnię ziemi. Po wysadzeniu nasion musimy pamiętać o regularnym podlewaniu grządki a w późniejszych miesiącach o plewieniu chwastów utrudniających wzrost roślin.