Jak przechowywać warzywa świeże, aby zachowały one swój apetyczny wygląd?

warzywa swieże

Wielu z nas wydaje się, że aby świeże warzywa zachowały swój wygląd i zapach wystarczy je włożyć tylko do lodówki. Nic bardziej mylnego. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, w jaki sposób powinno się przechowywać warzywa, aby zachowały one swój apetyczny wygląd.

Zadbaj o to, aby warzywa zachowały swoje cenne właściwości

W momencie, w którym kupujesz warzywa świeże, Twoim priorytetem powinno być to, aby zachowały one swoje cenne właściwości. W końcu przede wszystkim po to je kupujemy. Aby zdrowo się odżywiać i dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, które w nich znajdziemy. Co w takim razie trzeba zrobić, aby uchronić je przed zepsuciem? Przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na to, że kupujesz świeże i nieuszkodzone warzywa. W tym celu w trakcie zakupów przyjrzyj się dokładnie produktom, które wybierasz. Gdy już jesteś w domu i masz zamiar je włożyć do lodówki, pamiętaj o podstawowej zasadzie, która brzmi: nie myj warzyw przed schowaniem ich do lodówki. Każda kropla wilgoci przyśpiesza psucie się produktów. Z kolei kiedy zdecydujesz się na zakup foliowanych produktów, do których wlicza się wszelkie mieszanki sałat, rukolę lub roszponkę, wtedy koniecznie musisz sprawdzić, czy na ich dnie nie ma wody. Pamiętaj o tym, aby wszelkie warzyw myć dopiero przed jedzeniem albo gotowaniem. Jeśli zaś chodzi o przechowywanie warzyw to większość z nich możesz przechowywać w lodówce. Wyjątkiem są te niedojrzałe.

Spis warzyw, które można przechowywać poza lodówką

Nie wszystkie warzywa musimy przechowywać w lodówce. Niektóre z nich pozostają w dobrym stanie nawet miesiąc poza lodówką. Wlicza się do nich: ziemniaki, marchew, seler korzeniowy, pietruszkę, czy kapustę. Również pomidory, ogórki i cukinie smakują lepiej, gdy są utrzymane w temperaturze pokojowej. Co jeszcze warto wiedzieć? Ziemniaki powinno przechowywać się w ciemności, ponieważ przy świetle dziennym wytwarza się w nich trująca solanina, czego oznaką jest zazieleniony miąższ. Jeśli zaś stawiasz na
warzywa świeże, takie jak: sałata, szpinak, szczaw, szczypiorek czy natka pietruszki warto je owinąć w wilgotną ściereczkę lub miękki papier. Nie należy ich trzymać w plastikowym woreczku, bo w tego typu przypadkach wytwarzają się w nich szkodliwe azotyny. Spowodowane jest to brakiem tlenu, którego nie dostarczają im plastikowe woreczki czy pudełka.