Idealne danie z grilla? Wybierz odpowiednie warzywa do szaszłyków!

warzywa do szaszłyków

Polacy uwielbiają dania z grilla. Doskonale widać to w maju i w okresie letnim, kiedy chętnie spotykamy się na działkach i zaczynamy grillować. Jednym z obowiązkowych smakołyków, które zawsze pojawiają się podczas letniego grillowania, są szaszłyki.

Jakie warzywa do szaszłyków wykorzystać – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/warzywa-do-szaszlykow/? Czy warto przygotować do tego sos lub dip? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytaj nasz tekst!

Warzywa do szaszłyków – czy są niezbędne?

Szaszłyki to jedno z tych dań, które posiada wiele kombinacji i można je wykonać na różne sposoby. Są idealne na grilla, ale też można zrobić je w piekarniku, a nawet na patelni. Również połączenia produktów oraz dodatków jest dowolna. Nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o warzywa do szaszłyków czy dip lub sosy. Ba, doskonale smakują szaszłyki, które nie mają ani jednego warzywa, a także do wielu z nich nie przygotowuje się żadnych dodatkowych sosów.

Szaszłyki można również przygotować w wersji dla wegetarian, jak i mięsożerców. Dla tych pierwszych idealnym połączeniem będzie ryba z owocami (np.: łosoś i mango), a dla drugich mięso z warzywami lub owocami (np.: kurczak z brzoskwinią czy indyk z papryką i cukinią).

Jak widać warzywa do szaszłyków nie są niezbędnym dodatkiem, jednak warto od czasu do czasu po nie sięgnąć. To zdecydowanie zdrowe i smaczne połączenie, a poza tym naprawdę trudno wyobrazić sobie szaszłyki bez papryki czy cukinii.

A jakie wybrać warzywa do szaszłyków?

Pod tym względem istnieje dowolność. Każdy z nas ma inny smak i gust kulinarny, dlatego też nie można jednoznacznie stwierdzić, że papryka będzie najlepszym produktem do szaszłyków. Jedni wybiorą cukinię, inni ziemniaki, a jeszcze inni dodadzą tam pomidorki koktajlowe.

Szaszłyki można podawać na różnorodne sposoby. Można je jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Bardzo często podaje je się wraz z kremowym sosem lub dipem na bazie jogurtu. To także świetny i zdrowy dodatek do mięsa, szczególnie jeśli grillujemy same warzywa.

Na sam koniec przedstawiamy prosty i pyszny przepis na sos, który idealnie komponuje się z warzywnymi szaszłykami.

Sos jogurtowo-koperkowy

Składniki:
• Jogurt naturalny,
• Mały pęczek koperku,
• Czarny, mielony pieprz,
• Sól,
• Ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Umyj i drobno posiekaj koperek. Jogurt połącz wraz z koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Podawaj z warzywnymi szaszłykami.