Chrzan i pasta chrzanowa przez cały rok

pasta chrzanowa

Chrzan kojarzy się większości Polaków tylko ze Świętami Wielkanocnymi. Jego sprzedaż osiąga wtedy sezonowy pik. Bardzo jednak niesłusznie został on zaszufladkowany jako przyprawa sezonowa. Zobacz, czemu warto jeść chrzan przez cały rok.

Dlaczego warto postawić na chrzan?

Ma unikalny, ostry smak, który różnym daniom (nie tylko Wielkanocnym) doda niepowtarzalnego smaku i aromatu. Faktycznie bardzo bobrze komponuje się z jajkami, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Idealnie podkreśla także smak żurku. Warto jednak sięgnąć po chrzan, czy to w postaci skoncentrowanej, czy jako pasta chrzanowa z innych względów. Chrzan ma bardzo liczne właściwości prozdrowotne, których nie sposób nie docenić także w innych porach roku. Zimą jedzenie chrzanu działa prozdrowotnie na chore, przestudzone zatoki. Niwelując ich bóle oraz udrażniając nos. Można go spożywać profilaktycznie już od jesieni, aby mieć ochronę przez cały sezon zimowy.

Chrzan i jego wykorzystanie w medycynie

Chrzan jest także idealnym lekarstwem na niestrawność, która może nas dopaść w o każdej porze roku. Zazwyczaj ten problem dotyka nas podczas rodzinnych świąt, czy innych imprez kiedy spożywamy w krótkim okresie czasu kilka dań pod rząd. Obecność takiego dodatku jak pasta chrzanowa z pewnością wyjdzie na dobre wszystkim gościom. Chrzan pobudza trawienie, sprawia, że wydzielamy więcej soku żołądkowego i możemy sprawniej sobie poradzić z tym, co nam w żołądku zalega. W medycynie ludowej chrzan spożywano przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Dziś już wiemy, że posiada on związki antybakteryjne, więc działa w sposób zbliżony jak antybiotyki. W postaci syropu ma działanie wykrztuśnie, więc idealnie nadaje się przy kaszlu typu oskrzelowego. W postaci suszonej i sproszkowanej można używać go na ból głowy z przestudzenia. Jest naszym sprzymierzeńcem także w chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych. Sprawia, że dolegliwości bólowe i przykurcze ustępują. Aby sobie pomóc w takiej sytuacji należy robić okłady na najbardziej bolące i opuchnięte miejsca. Chrzan znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce, służy do wybielania piegów. Więc jeśli komuś one przeszkadzają można zrobić sobie nalewkę, którą należy przemywać twarz.